De zoete belofte van honing (Quest)

De reputatie van honing is net zo zoet als de smaak: het bijenproduct zou talloze kwalen kunnen bestrijden. Voor de meeste claims bestaat helaas geen enkel wetenschappelijk bewijs. Toch zijn niet alle beloften volledig uit de lucht gegrepen.

Heel Nederland mocht het weten:

Annie Liebregts (72) was van haar diarree af. Dat was bijzonder, want werkelijk niets had haar darmen tot bedaren kunnen brengen. In allerlei kranten, plaatselijk en landelijk, legde ze uit dat ze een jaar lang tot een kluizenaarsbestaan veroordeeld was geweest vanwege dunne ontlasting. Tot de Tilburgse maag-darm-leverarts Robert Laheij van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis haar dikke darm dit voorjaar spoelde met water en medicinale honing.

Liebregts’ verhaal past in een oneindige reeks wonderverhalen over de vermeende geneeskrachtige werking van honing. Kloppen alle berichten op internet, dan hebben we met een levensverlengend elixer te maken waarvan we dagelijks toch zeker wel een glas vol nodig hebben. Honing zou niet alleen werken tegen keelpijn, haaruitval, een droge huid en hersenbeschadigingen, maar ook tegen hooikoorts en, hoe kan het ook anders, tegen diverse typen kanker. Is dat allemaal onzin? Nee. Maar het meeste wel.

 

Lees het hele artikel in Quest, 15 juni 2017 (blendle).