Keukentrap veroorzaakt meer doden dan terroristen – klopt dit wel? (Volkskrant)

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag in Klopt dit wel?: keukentrappen veroorzaken meer doden dan terroristen.

Wat is de claim?

De kans dat je sterft door van een keukentrap te vallen, is nog altijd groter dan dat een kogel van een terrorist je treft.’ Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel zei het twee jaar geleden in Trouw. Inmiddels is dit argument een steen des aanstoots voor mensen die vinden dat anderen de impact van terrorisme bagatelliseren. Op Twitter gebruiken sommigen #keukentrap om hun onvrede te uiten over de linkse elite die ‘wegkijkt’ voor ‘het gevaar van de islam’. AD-columnist Özcan Akyol stelde deze zomer spottend voor ‘alle keukentrappen weg te donderen’ en historicus Ewout Klei schreef op het opinieblog Jalta over de ‘reductio ad keukentrap’.

Of het nou een geruststellende gedachte of een dooddoener is, laten we hier even in het midden. Wat wij willen weten: is de kans te sterven door een keukentrap werkelijk groter dan vermoord te worden door een terrorist?

Lees de rest van dit artikel in De Volkskrant van 6 september 2017.