Eten als in Pioppi (maar dan anders)

on

Het Voedingscentrum waarschuwt voor het razend populaire Pioppidieet, vernoemd naar een Italiaans gehucht. 21 dagen, geen pasta, rijst en brood, wel boter, kaas en eieren: ­hoe erg (effectief) is dat?

Antonio Morinelli, chef-kok in het restaurant Suscettibile in het Italiaanse gehucht Pioppi, zet een familietraditie voort. Zoals zijn oudtante ooit kookte voor de wereldberoemde voedseldeskundige Ancel Keys, de ambassadeur van het mediterrane ­dieet in het Westen, zo schotelde hij Aseem ­Malhotra trots vijftig Italiaanse gerechten voor zonder brood en pasta. De recepten in Malhotra’s populaire boek Het Pioppi ­dieet zijn mede op deze gerechten gebaseerd. Eten ze in Pioppi dan geen pasta en brood? ‘Natuurlijk wel’, zegt Morinelli, ‘maar niet zoveel als buitenlanders denken. Oké, we eten brood bij onze pasta, maar alleen om de saus mee op te vegen. Anders moet je dat weggooien: zonde, alsof je Christus bij het vuilnis zet.’

Malhotra’s boek domineert al wekenlang de Nederlandse ranglijsten. Het spoort mensen aan zich 21 dagen lang te houden aan een ‘verbeterd’ mediterraan dieet. Het dieet behelst vijf tot zeven porties groenten en fruit per dag, maximaal 500 gram vlees per week, twee tot vier eetlepels olijfolie per dag en verder eieren, boter, kokosolie en kaas naar eigen believen. Maximaal een glas wijn per dag moet kunnen, net als een reep pure chocolade. Sterk bewerkt voedsel dienen lezers daarentegen te mijden, evenals suiker en koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst en brood.

Waarschuwing

Dat klinkt als het zoveelste dieet dat ‘een beetje mediterraan’ combineert met ‘low carb, high fat’. Toch vond het Voedingscentrum het dieet zo alarmerend, dat het de afgelopen week een waarschuwing naar buiten bracht.

Lees verder in De Volkskrant