Dromen in Coronatijd

on

De coronacrisis kan ook de nachtrust aantasten, terwijl juist nu goed slapen belangrijk is. Dromen we vreemder en vaker dan normaal?

Ze had een loszittende hoektand in haar verder tandeloze mond en zag een slang door haar berg ongewassen kleding kruipen. Voordat ze van de schrik was bekomen, hing er alweer een pitbull aan haar achterste, twittert columnist Nadia Ezzeroili. Ze is niet de enige met vreemde dromen. Ook als we overdag niet veel meer zien dan de muren van onze woning, zijn we ’s nachts getuige van de vreemdste, soms gruwelijke taferelen. Over uitpuilende ziekenhuizen, coronarazzia’s en bovenal over mensen die veel te dichtbij komen. Zorgen de coronamaatregelen ervoor dat we meer en vreemder dromen dan normaal?

Harde onderzoeksdata ontbreken, maar slaapexpert Ysbrand van der Werf vermoedt dat we onze dromen vooral wat vaker onthouden. Dat komt doordat veel mensen thuiswerken en dus minder vroeg op hoeven te staan. ‘We dromen het meest uitgebreid tijdens de REM-fase. Als we daarin licht en versnipperd slapen, onthouden we onze droom het best bij het ontwaken. Nu mensen langer kunnen uitslapen, gaan ze ’s ochtends vaker doezelen.’ Doezelend dromen en dan wakker worden is dus het recept voor smakelijke droomanekdotes.

Stresshormoon

Ook stress kan een rol spelen. Onzekerheid over het inkomen, het gevoel opgesloten te zitten in huis en angst voor besmetting kunnen zorgen voor hogere noradrenaline-waarden in het brein. Noradrenaline is een stresshormoon dat ’s nachts voor nachtmerries kan zorgen. Vooral als we vlak voor het slapen stress ervaren, bijvoorbeeld door nog even naar de doemscenario’s op tv te kijken, of ruzie te maken met een partner, is de kans daarop groter.

Lees de rest van dit artikel in De Volkskrant.