Wat levert flexitariën op?

Wie minder vlees eet, loopt minder risico op ziekten als kanker, diabetes-2, of een beroerte. Zelfs voor de erectie zou het beter zijn. De actie ‘Er is meer dan vlees’ van het Voedingscentrum moet mensen hiervan bewust maken, maar welke gezondheidswinst levert het ‘flexitariën’ op?

Er zijn recepten met vleesvervangers, T-shirts met dubbelzinnige teksten als ‘get egg cited’ en beroemdheden als rapper Dio en kickbokser Luis Tavares die de boodschap aan de man moeten brengen. Het Voedingscentrum gooit een groot arsenaal aan marketinginstrumenten in de strijd om Nederlanders vaker vegetarisch te laten eten, want we eten gemiddeld veel te veel vlees. Volwassen mannen zijn het meest verknocht aan hun dagelijkse lapje. Zij eten in Nederland gemiddeld ruim 840 gram vlees per week, ruim boven de norm van het Voedingscentrum (wekelijks maximaal 500 gram). Vrouwen houden het bij ruim 580 gram.advertentie

Verhoogd risico

Vooral rood en bewerkt vlees verhogen volgens de wetenschappelijke inzichten het risico op welvaartsziekten. Bij rood vlees komt dat met name door heemijzer, een stof die ook in ons eigen bloed zit en die we nodig hebben voor het transport van zuurstof door ons lichaam. Door er te veel van te eten, kunnen er kleine beschadigingen ontstaan in organen, zegt Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan de universiteit van Wageningen. ‘Als er te veel van zulke beschadigingen zijn, kan dat leiden tot verschillende typen kanker. Daarvan komt darmkanker in Nederland het meest voor.’ Ook bewerkt vlees bevat vaak heemijzer, plus allerlei andere stoffen die schadelijk kunnen zijn, zoals bepaalde conserveringsmiddelen. Bewerkt vlees zoals worst verhoogt het risico op darmkanker daarom nog meer dan rood vlees.

Dat klinkt alarmerend, maar wat betekent dit ‘verhoogde risico’ nu concreet? 

Lees dit artikel verder op De Volkskrant.