Teslarijder ontvangt 70.000 euro subsidie?

on

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Teslarijder ontvangt zeventigduizend euro subsidie.

De Tesla verbruikt weliswaar geen benzine, maar subsidie slurpt hij des te meer, lazen we vorige week in De Telegraaf. Wie de Tesla Model S P90D (cataloguswaarde 129.200 euro) dit jaar least, ontvangt de komende vijf jaar namelijk zo’n 70 duizend euro subsidie. Een ton CO2-besparing met deze elektrische auto zou daardoor 5.000 tot 10.000 euro subsidie kosten. Volgens het CDA kan dat geld beter worden gestoken in andere maatregelen.advertentie

Klopt het?

De Teslaleasers hebben inderdaad een fors belastingvoordeel ten opzichte van degenen met een auto op fossiele brandstof. Op verzoek van de CDA-fractie rekende het ministerie van Financiën voor om hoeveel geld het gaat. Ten eerste is de auto vrijgesteld van aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting. Als die bedragen gelijk blijven, zitten we over vijf jaar al op een belastingvoordeel van respectievelijk 7.900 euro en 13.880 euro ten opzichte van benzine- en dieselwagens. De bijtelling, het bedrag dat autoleasers bij hun brutoinkomen moeten optellen, bedraagt voor elektrische auto’s 4 procent, 18 procent minder dan voor conventionele auto’s. Uitgaande van de hoogste belastingschijf betaalt de Tesla-bestuurder netto maar 5.168 euro aan bijtelling in plaats van 28.424 euro. Daardoor is de totale korting over vijf jaar in vergelijking met een auto op benzine 67.140 euro en in vergelijking met een dieselauto 73.120 euro. Vanaf 2019 geldt de 4-procent-regel alleen nog voor de eerste 50 duizend euro van de cataloguswaarde, maar wie zijn Tesla al in 2018 begint te leasen, heeft van die verandering de komende vijf jaar geen last.

Lees de rest van dit artikel in De Volkskrant.