Geboortebeperking nuttiger dan investeren in zorg en onderwijs: klopt dit wel?

on

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Investeringen in geboortebeperking leveren meer op dan die in andere zaken.

Van wie komt die claim?

Elke euro geïnvesteerd in geboortebeperking levert 120 euro op aan economisch, sociaal en klimaatrendement, zo beweerde Tweede Kamerlid Wybren van Haga (VVD) onlangs bij Pauw. Volgens hem is het dus effectiever 10 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld voor Afrika te steken in geboortebeperking, voordat we gaan nadenken over de bestrijding van honger, ziekten en gebrek aan scholing.advertentie

Klopt het?

Ter onderbouwing van zijn stelling verwijst Van Haga naar een rapport gebaseerd op een artikel  uit 2012 van de Amerikaanse demograaf Hans-Peter Kohler. Kohler zelf is niet bereikbaar voor uitleg, maar Paul Hoebink, hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit, kent het document.

Lees dit artikel verder op de website van De Volkskrant.