300.000 Duitsers in het donker?

on

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Door de Energiewende zitten 300.000 Duitsers in het donker.’

Van wie komt de claim?

Voor Rotterdammers met een laag inkomen dreigt een financiële strop, waarschuwt Leefbaar Rotterdam in een persbericht. De ‘megalomane klimaatplannen’ van het nieuwe college zullen volgens de partij leiden tot Duitse toestanden: ‘In Duitsland zitten honderdduizenden mensen letterlijk in het donker, omdat zij door de energietransitie hun energierekeningen niet meer kunnen betalen.’

Klopt het?

Beleidsmedewerker Marco Bouwman van Leefbaar Rotterdam stuurt een reeks artikelen in Duitse en Nederlandse media om de claim te verantwoorden. Al sinds 2014 leggen vooral journalisten en politici verbanden tussen de kosten van de Duitse energietransitie en het aantal gezinnen dat wegens een betaalachterstand van het stroom wordt losgekoppeld. Volgens het Duitse Bundesnetzagentur  trof dat vorig jaar 300.000 gezinnen , ongeveer 0,8 procent van alle Duitse gezinnen. Dit is echter een totaalsom. Als de aantallen zich netjes over het jaar zouden verspreiden en elke afsluiting een maand duurde, dan ging het om dagelijks 25.280 gezinnen.

Zijn zij de dupe van de Energiewende? 

Lees verder in De Volkskrant.