Slimme magnetron

Column in De Ingenieur

Mijn magnetron is een ingebouwd onding, ontworpen door een hork. Hij heeft vijf knopjes voor het gewenste vermogen, een draaiknop voor de tijd en een knop waarmee je hem op stand 1 tot en met 6 kunt zetten. Ik heb geen flauw idee waar stand 1 tot en met 6 voor staat. Net zo min weet ik, welk vermogen geschikt is voor welk voedsel en wat de optimale tijd is voor het opwarmen van een bord broccolisoep. Terwijl ik dit schrijf, branden mijn lippen nog na en is mijn magnetron groen van de ontplofte broccolisoep.

Als dus iemand het enthousiasme begrijpt over de nieuwe magnetron van Amazon, ben ik het wel. Hij heet Alexa Amazon Basics Microwave en het design is al net zo afgrijselijk als dat van mijn onding. Het interface bevat tien cijfertoetsen, waarvan geen enkele gebruiker gaat snappen welke combinatie geschikt is voor een bord soep. Dat geeft helemaal niks. Recht onder die toetsen zit namelijk een reddingsknop. Druk die in, zeg: ‘een bord soep’ en hop, de soep wordt opgewarmd op precies de juiste sterkte. Dat kan doordat de magnetron is gekoppeld aan de EchoPlus, de praatpaal van Amazon waarmee je allerlei slimme huiselektronica kunt aansturen. Alexa, Amazons AI achter de praatpaal, wordt via internet voortdurend bijgeschoold op het gebied van maaltijden. Zo hoef je niet bang te zijn dat het magnetron-praatpaalduo vertwijfeld zwijgt bij het woord ‘broccolisoep’. Het online promotiefilmpje toonde alleen iemand die een rauwe aardappel in de magnetron deed en zei: ‘one potato’. De stap van ‘one potato’ naar ‘one plate of broccoli soup’ lijkt mij nog best groot, maar niet ondoenlijk.

De connectie van de magnetron met het internet is wat zorgelijker, omdat slimme huishoudelijke apparaten vaak eenvoudig te hacken blijken. Zo meldde de Consumentenbond in september nog, dat kwaadwillenden via de robotstofzuiger Blaupunkt Bluebot XSmart ook e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van de gebruikers konden opzuigen. Google op ‘Internet-of-things’ en ‘hacken’ en je snapt dat de robotstofzuiger bepaald geen uitzondering is. Dat kan zelfs gevolgen hebben voor de nationale stroomvoorziening, zo betoogden onderzoekers van de universiteit van Princeton in augustus. Wie met een botnet controle weet te krijgen over voldoende huishoudelijke energieslurpers – airconditioners, waterkokers, vriezers – kan het stroomnet plaatselijk overbelasten en op die manier zelfs een blackout veroorzaken. Gaat je magnetron spontaan aan, dan weet je hoe laat het is.

Enfin, vooralsnog gebruik ik mijn kinderen als praatpaal wanneer ik zelf de magnetron niet aan wil zetten. Helaas weten zij ook niet hoe hij werkt.