Met het brein bloot (Quest)

on

Wat zou het fijn zijn als we af en toe gedachten konden lezen. Als we onze dromen nogmaals konden bekijken, of konden zien of iemand de waarheid spreekt. Hoewel een echte gedachtenlezer nog niet bestaat, komen wetenschappers met behulp van hersenscans en slimme computeralgoritmes al behoorlijk dicht in de buurt.

Ik hoor het je denken: ik geloof er niks van.

 

Weer zo’n sciencefictionachtig artikel over technologie die meer belooft dan het ooit kan waarmaken. Maar stel nu, dat anderen die onuitgesproken gedachte van jou werkelijk zouden kunnen zien, letter voor letter, op een computerscherm:

i-k g-e-l-o-o-f e-r n-i-k-s v-a-n.

Gewoon door in je hoofd te turen. Nou, dat kan dus al daadwerkelijk.

 

Er komt wel het een en ander bij kijken. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je tijdens die gedachte doodstil ligt in een hersenscanner die fmri-scans maakt. En als je de scanner hoort zoemen, moet je geconcentreerd kijken naar afbeeldingen van elk van de zeventien letters op een scherm. Op grond van de informatie van de hersenscanner –  een enorme brij data over welke hersendelen op enig moment zuurstof toegevoerd krijgen en dus actief zijn – berekent een computerprogramma wat jij ziet.

Toegegeven, echt gedachtenlezen kun je dat nog niet noemen: de wetenschappers zien aan jouw brein wat je leest, niet wat je denkt. Maar het is wel een flinke stap in de goede richting en zulke stappen zijn er de laatste jaren al wel vaker geweest.

Lees de rest van dit artikel in Quest, september 2017 (blendle).