‘Na ruim 14 jaar haat ik de media’ (KIJK)

Auto’s die kapot mogen, een royaal ingerichte werkplaats en flink wat ducttape: meer was niet nodig voor honderden afleveringen MythBusters. Nu de populaire tv -serie is afgelopen, heeft presentator Jamie Hyneman tijd om te vertellen hoe belangrijk het is om zelf dingen te maken. Dat deed hij onlangs in Twente.

Het zal niet zo vaak voorkomen dat een collegezaal stampvol scholieren en studenten in luid applaus uitbarst als een spreker de zaal betreedt. Jamie Hyneman, voormalig MythBuster en eredoctor van de Universiteit Twente, knikt de zaal droogjes toe als het hem overkomt. De Amerikaan is drie dagen in Twente om met zijn jonge publiek in gesprek te gaan. Met zachte, licht brommende stem beantwoordt hij geduldig alle vragen. Draagt u die baret altijd? (“Nu steeds minder.”) Wat vond u het mooiste experiment? (“Iets met gemolesteerde auto’s.”) Wat vindt u van Donald Trump? (“Praat me er niet van.”) Na afloop staat Hyneman enigszins gelaten toe dat tientallen idolate scholieren in groepjes met hem op de foto gaan. Daarna vertelt hij KIJK hoe het leven van een ex-MythBuster eruitziet.

 

Waar bent u nu zoal mee bezig?

“Sommige projecten zijn geheim, maar een van de dingen die ik wel kan vertellen, is dat ik een compleet rupsvoertuig in mijn werkplaats heb. Het gaat om een onbewapende versie van de M113, een pantserwagen van de infanterie. Die dingen zijn verouderd en door het leger afgedankt. Deze M113 wordt een op afstand bestuurbare brandweertank. Hij kan ongeveer 5000 kilo aan gewicht dragen en bevat een watertank van zo’n 4000 liter. Zolang er nog bluswater is, wordt het gebruikt om de binnenkant van het voertuig te koelen. Het wordt daar rond gesproeid, zodat de M113 niet smelt door de hitte van het vuur. Er komen natuurlijk ook hitteschilden op en snufjes die nog geheim zijn. Hoelang hij het vuur kan weerstaan, moeten we nog testen.”

 

De rest van dit artikel is te lezen in KIJK Magazine, juni 2017.