DNA van Egyptische mummies ontrafeld (De Volkskrant)

Wetenschappers hebben voor het eerst dna onttrokken aan de botten en tanden van Egyptische mummies. De analyse van het materiaal bevestigt dat de oude Egyptenaren genetisch verwant waren aan volkeren uit Zuidwest-Azië.

Het internationale team van wetenschappers onderzocht 151 mummies afkomstig uit Abusir el-Meleq, een gebied langs de Nijl. Het onttrekken en analyseren van DNA uit eeuwenoude menselijke resten gebeurt wel vaker, maar bij Egyptische mummies is dit een hele opgave: door het warme klimaat, de hoge luchtvochtigheid in de tombes en de chemische behandeling van de mummies is er meestal weinig over van het genetische materiaal. ‘Voorgaande studies concentreerden zich op zacht lichaamsweefsel’, mailt onderzoeker Johannes Krause van het Max Planck Institute for the Science of Human History in Jena. ‘Wij gebruikten botten en tanden en laten zien dat die veel beter geconserveerd blijven dan zacht materiaal.’

De rest van dit artikel is te lezen in De Volkskrant, 31 mei 2017.