Eierstokken uit 3D-printer (Volkskrant)

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een werkende muizeneierstok te maken met behulp van een 3D-printer. Op termijn hopen ze dit ook voor mensen te kunnen doen.

Vrouwen kampen na een chemokuur vaak met een verminderde vruchtbaarheid. De chemicaliën kunnen de eierstokken aantasten, waardoor er geen eitjes meer vrijkomen. Beschadiging van de eierstokken kan er bovendien toe leiden dat de overgang veel te vroeg begint. Voor hen wordt het misschien ooit mogelijk om met behulp van een 3D-printer nieuwe eierstokken te maken en te implanteren.  

Bij muizen is het al mogelijk, bewezen wetenschappers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine en de McComick School of Engineering. Met een soort gelatine printten ze een bolvormige mal van ongeveer twee milimeter doorsnede met een kippengaas-achtige structuur. Daarin stopten ze enkele tientallen muizenfollikels, ronde bolletjes met daarin een eicel. De follikels hechtten zich aan de mal, waarna ondersteunende cellen uit de follikels zich langzaam over de hele mal verspreidden. Na vier dagen plaatsten de onderzoekers de eierstokprothese in een moedermuis waarvan de eierstokken eerder waren verwijderd. Vervolgens vonden er eisprongen plaats en de muis werd zwanger, zij het van een kleiner aantal pups dan normaal. De melkproductie kwam op gang en de pups bleken zelf ook vruchtbaar te zijn.

Lees het hele artikel in De Volkskrant van 17 mei.