Dood in Hollywood (Quest)

Terwijl ze hun vijanden omleggen met één welgemikte pijl, overleven filmhelden zelf de grootste explosies. Wie afgaat op films, krijgt niet bepaald een realistisch beeld van wat gevaarlijk is en wat juist niet. Hoog tijd om wat mythes de wereld uit te helpen.

Mythe? Grote explosies werken voor filmhelden als een soort springplanken: met gespreide armen vliegen ze in de richting van de camera en even verderop komen ze ongedeerd neer.

Film? Een enorme raketexplosie werpt Ethan Hunt in Mission: Impossible III(2006) tegen een stilstaande auto aan, waarna hij al snel weer opstaat en de drone die voor de raketlancering verantwoordelijk was, koelbloedig uit de lucht schiet.

Werkelijkheid? Ontploffend vuurwerk helpt tijdens oudejaarsnacht jaarlijks de nodige trommelvliezen en ledematen aan flarden. Kun je nagaan wat een nabije raketexplosie zou doen met het lichaam van Ethan Hunt. Barry Fitzgerald van de TU Delft somt het graag op. In de eerste plaats veroorzaakt een serieuze bomexplosie al snel een hitte van 2000 tot 3000 graden Celsius. Zie dat maar eens zonder brandwonden te doorstaan. Daarnaast is er de schokgolf die de held van zijn sokkel blaast. Die schokgolf blaast voorwerpen in eerste instantie weg van de ontploffing, maar zuigt ze vervolgens vaak weer terug, met alle gevaren van dien. Niet minder riskant zijn de scherpe metalen fragmenten die met grote kracht en snelheid alle kanten op zullen schieten. Maar ja, een zwartgeblakerde Ethan Hunt die met gebroken botten en een doorzeefd lichaam nog een vliegtuig moet neerknallen, dat ziet er niet erg appetijtelijk uit.

Benieuwd naar de andere mythes? Lees het hele artikel in Quest Magazine (Blendle).