‘Ik ben nooit bang dat iets kan mislukken’ (KIJK)

on

Hij is onderzoeker aan de TU Delft, schrijft, geeft presentaties én knutselt met bestaande apparaten en flink wat ducttape nieuwe meetinstrumenten in elkaar. Op uitnodiging van KIJK nam ‘MacGyver-wetenschapper’ Rolf Hut voor dit nummer het roer in handen.

Midden in een verhaal springt hij op van zijn stoel. “Muggen!”, roept hij. “Daar, boven de zandbak.” Hij loopt naar de balkondeuren en wijst naar de plastic schelp vol regenwater. Opgewonden begint hij uit te leggen hoe hij de zandbak leeg wil pompen met een stuk tuinslang. “En die zwarte sok gebruik ik om te draineren.”

Het typeert Rolf Hut, die tijdens het interview voortdurend wegloopt om iets te doen of op te zoeken en van onderwerp verandert zodra een toevallige associatie daar aanleiding toe geeft. Dat maakt het gesprek bijzonder levendig en illustreert hoe deze wetenschapper werkt: gedreven en impulsief. Want Hut zit boordevol ideeën – die soms een concrete invulling krijgen, en vaak ook niet.

“Ik stel mezelf twintig doelen en als een ervan lukt, denk ik: yeah!”, zegt hij lachend. “Al heb ik wel geleerd om sommige dingen uit handen te geven. Zo van: als jij dit een leuk idee vindt, mag je het hebben.”

Curieuze projecten

Leuk zijn Huts ideeën inderdaad. Hoe maak je een doosje dat ‘Opstaan, dikzak!’ schreeuwt als je te lang stilzit? Of een kapstok die je waarschuwt als het te koud is om zonder jas naar buiten te gaan? Met dergelijke huis-, tuin- en keukenideeën vult hij maandelijks een pagina in de wetenschapsbijlage van de Volkskrant.

Daarnaast is Hut als onderzoeker verbonden aan de TU Delft. En ook op zijn vakgebied daar – watermanagement – trekt hij de aandacht van nationale en internationale media met curieuze maakprojecten. Zoals een ‘waadbroek’ met temperatuursensors voor vissers, waarmee het waterpeil in een rivier is te voorspellen. Een ander idee: een paraplu met een akoestische regenmeter waarmee burgers het KNMI een handje kunnen helpen. Zijn bedrevenheid in het bedenken van goedkope, simpele prototypes van meetinstrumenten leverde hem zelfs de bijnaam ‘MacGyverwetenschapper’ op.

“Tijdens het tweede jaar van mijn promotie kreeg ik de klassieke dip”, vertelt Hut. “Ik zag toen hoe Johnny Lee (een bekende informaticus – red.) een Wiimote had gehackt om te gebruiken in combinatie met een gewone computer. Ik dacht: dat kan ik ook. Samen met mijn collega Steven Weijs heb ik vervolgens een waterniveaumeter gemaakt met zo’n Wii-afstandsbediening en die is viraal gegaan. Daarna kreeg ik vragen van andere mensen: kun je dit of dat doen? Op een gegeven moment zeiden ze: jee, jij ‘macgyvert’ alles aan elkaar. Dat is blijven hangen.”

Het volledige interview met Rolf Hut is te lezen in KIJK, mei 2016.